Sidebar

26
za, nov

Oude nesten eikenprocessierups kunnen nog steeds overlast geven

Sport & Lifestyle
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

053 Enschede Gezondheid - De overlastperiode van de eikenprocessierups (mei, juni, juli) is nog niet begonnen. Toch kunnen oude achtergebleven nesten nog voor overlast zorgen.

De gemeente vindt ondanks het beperkte aantal meldingen (zo’n 25 vanaf augustus 2018 tot nu) het belangrijk u toch goed te informeren, omdat u in de wintermaanden mogelijk minder rekening houdt met overlast van de eikenprocessierups. Daarom vraagt zij u in de buurt van eikenbomen altijd alert te blijven. Ook met het uitlaten van uw huisdier.

Oude nesten bevatten nog brandharen

De oude nesten van de eikenprocessierups bevatten vaak nog vervelingen en brandharen van de rupsen. De brandharen in deze nesten kunnen nog lange tijd actief blijven, ook al zijn de rupsen al lang uit het nest vertrokken Hierdoor kunnen deze oude ingedroogde nesten ook nog steeds voor overlast bij u of uw huisdier zorgen. Blijf daarom altijd alert in de buurt van eikenbomen.

Oude nesten herkennen

De oude eikenprocessierups nesten zijn vaak rond of meer afgeplat van vorm, donkerbruin tot bijna zwart en wat ingedroogd. Ze plakken vaak tegen de bruine bast van de eikenboom. Hierdoor vallen ze niet goed op. In sommige gevallen bijvoorbeeld bij harde wind kunnen de oude nesten uit de boom waaien, waardoor ze op de grond terecht komen. Mogelijk is er deze winter wat meer overlast te verwachten dan voorgaande jaren, door het grote aantal eikenprocessierupsen in het afgelopen jaar. De gemeente heeft op dit moment nog maar enkele meldingen (ca. 25 vanaf augustus 2018 t/m januari van dit jaar) ontvangen, maar vindt het belangrijk u zorgvuldig te informeren.

Alleen onveilige situaties melden

Komt u een oud uitgewaaid nest tegen in de openbare ruimte? Raakt u deze dan nooit zelf aan. Als het om een echt onveilige situatie gaat kunt u dit melden bij de gemeente, die het nest dan weghaalt. Voorbeelden van mogelijk onveilige situaties zijn een uitgewaaid nest bij een speelplek, op een (drukbezocht) fiets- of voetpad, bij een school of bij een hondenrenveld. Andere gevallen hoeft u niet te melden.  Een melding openbare ruimte kun u doen via: www.enschede.nl/meldingopenbareruimte

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op: www.enschede.nl/eikenprocessierups.

Vitamines & Supplementen r

Beheerders gezocht banner