Sidebar

26
zo, juni

Verduurzamingsproject huurflat Dylan Becker

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

053 Enschede Economie, duurzaamheid, wonen - In deze driedelige serie volgen we Dylan Becker, een 24-jarige jongeman, tijdens het verduurzamingsproces van zijn huurflat in Enschede. We spreken hem voordat de werkzaamheden beginnen, tijdens de renovatie en achteraf. Het proces wordt namens woningcorporatie Domijn (be)geleid door het verduurzamingsplatform Reimarkt. Vandaag aflevering 2, de renovatie. 

‘Ik merk al dat het stiller is in huis’
Dylan zit nu middenin de renovatie.  De HR++ramen zijn sneller dan verwacht geplaatst, maar de nieuwe geïsoleerde voor- en achterdeur laten nog even op zicht wachten. De spouwmuurisolatie en het schilderwerk zijn inmiddels ook geklaard. Dylan merkt tot zijn genoegen dat het al stiller is in huis, een positief bijeffect van isolatie. De verbouwing van Dylans flat in Enschede betreft de eerste complexmatige verduurzaming van een hoogbouw-project door Domijnen Reimarkt .

Aannemer Dennis Nijenhuis van Exterio/Lenferink betoont zich nog steeds een goede communicator. Zo bleek Dylan langer te moeten wachten op zijn nieuwe deuren dan verwacht.  Dennis: ‘De deurfabrikant had plots een tekort aan materiaal.’ Hij meldde zich vervolgens bij Dylan: ‘Jammer, maar ik wacht geduldig af’. Volgende week gaan ze erin, belooft Nijenhuis. Het proces zal een dag in beslag nemen.

Het plaatsen van de ramen verliep daarentegen veel sneller. ’s Ochtends heb ik mijn bed en de bank een meter opgeschoven. Daarnaast heb ik de berging toegankelijk gemaakt door mijn scooter te verplaatsen.  Zo konden de uitvoerders overal makkelijk bij. Overigens ben ik ook een dagje thuis gebleven in verband met mijn jonge katten. Die zijn hem zo gevlogen als zo’n raam eruit ligt.’ Inmiddels liggen Mira en Maya tevreden te spinnen voor het nieuwe raam.

Dylan was verbaasd over het tempo en de netheid van werken. ‘Het vervangen van de ramen zou drie dagen duren, maar na anderhalve dag waren ze al geplaatst. Daarnaast hebben de werklieden de woning steeds netjes achtergelaten. Na het werk kwam ik thuis, maakte ik eten klaar en kon ik lekker op de bank ontspannen en tv-kijken.’ Zo kon Dylan zich na een volle werkdag als magazijnmedewerker weer opladen voor de volgende dag. Sommige bewoners met een steviger gevulde berging zagen wel een beetje op tegen het tijdelijk leeghalen van hun opslag, aldus Dylan.

De verduurzamingsmaatregelen laten zich nog niet terugzien in een verlaging van de energierekening, maar laten zich toch al positief gelden. Dylan: ‘Ik merk dat het al stiller is in huis.. Al met al gaat het proces soepeler en sneller dan verwacht.’


Reimarkt

Reimarkt heeft als missie om de woningverduurzaming in Nederland te versnellen en op te schalen.Uitgangspunt is het afstappen van eenmalige, complexe (aanbestedings-)projecten die veel tijd en geld kosten. Met opschaalbare pakketten in een uitgekiend proces worden elk jaar meer sociale huurwoningen verduurzaamd binnen dezelfde tijd en het gestelde budget. In de pakketten staat niet alleen CO2-reductie centraal, maar ook milieubelasting, comfort en natuurlijk woonkwaliteit.Inmiddels verduurzaamt Reimarkt samen met woningcorporatie Domijn en aangesloten ketenpartners ruim 400 woningen per jaar via deze werkwijze. De praktijk wijst uit dat deze aanpak tot wel 34 procent tijd- en kostenreductie kan leiden. Budget waarmee méér woningen verduurzaamd kunnen worden, méér huurders profiteren van comfortabel wonen en waarmee de nodige versnelling behaald kan worden.Voor veel meer info zie www.reimarkt.nl.

Vitamines & Supplementen r

Beheerders gezocht banner