Sidebar

10
vr, juli

The Overkill festival speelt met onsterfelijkheid in het oude ziekenhuis in Enschede

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

053 Enschede Festival - In het weekend van 23, 24 en 25 november wordt het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein in Enschede in gebruik genomen door een uniek festival waarin videogames, films, muziek, virtual reality, technologie, wetenschap en interactieve kunstinstallaties elkaar ontmoeten. Het publiek wordt uitgenodigd om spelenderwijs de relatie tussen leven en dood in de (digitale) wereld te onderzoeken.

Wil jij het eeuwige leven?

In de wereld van videogames heeft het begrip ‘leven’ een heel andere dimensie: als je gewond bent kun je gezondheidstokens kopen en als je dood bent begin je het spel simpelweg opnieuw. Wat vroeger ondenkbaar was, lijkt in de nabije toekomst realiteit te worden: de droom van het eeuwige leven. We zijn al in staat om onszelf in te laten vriezen, om ons lichaam met behulp van machines en robotica te verbeteren of met onze digitale ‘ik’ voor altijd online te blijven bestaan. The Overkill kijkt met een uitgebreid festivalprogramma van games, films, muziek en kunst naar de betekenis van onsterfelijkheid. Hoe gaan we om met de dood in een wereld waarin onze online en offline realiteiten zich vermengen? Wat gebeurt er met onze online identiteit als ons lichaam verdwijnt? Wat gebeurt er met de mensheid als we onze levensduur blijven verlengen? De grootste vraag die The Overkill stelt is: Wil jij het eeuwige leven?

Tijdens The Overkill stap je een andere wereld binnen

Spelen is het kernelement van het festival vanuit de gedachte dat gaming een manier van sociale interactie is én een tool om te leren. Spelen is bovenal een geweldige manier om je tijd door te brengen. In de kamers van het oude ziekenhuis stap je tijdens The Overkill een andere wereld binnen waarin je spelenderwijs je eigen route bepaalt. Met games als “Life goes on”, “Guacamelee”, “A Mortician Tale” en “Alien Afterlife” ga je op een unieke manier op zoek naar (on)sterfelijkheid. Met het filmprogramma van alternatieve films, klassiekers en B-movies kun je 44 uur lang je hart ophalen in de biscoopzaal Cinema Obsura waarin het eeuwige leven een eigen wending krijgt. In samenwerking met Concordia wordt tevens een speciale selectie korte films vertoond en is er in samenwerking met de Franse curator Isabelle Arvers voor het eerst machinima te zien:  films die in computerspellen zijn opgenomen. Zaterdagavond  toont The Overkill met trots de wereldberoemde anime Ghost in the Shell.

Een ander onmisbaar en speels onderdeel van het festival zijn verschillende interactieve kunstinstallaties. De installatie “Respire” van Mischa Daams nodigt de bezoekers uit om door de tunnel van lucht en licht te lopen en zich voor even in een andere dimensie te begeven.  Geoffrey Lillemon laat zijn donkere en fragiele "Like to death" langzaam verdwijnen elke keer als iemand op ‘Like it’ klikt. In samenwerking met het Berlijnse peer to space wordt voor het eerst een Virtual Reality (VR) tentoonstelling getoond getiteld “Eternal Human” waarmee je prachtige werken kunt ervaren die het idee van belichaming in virtuele wereld ter discussie stellen.

Daarnaast is er een uitgebreid live muziekprogramma met Dj’s en Vj’s die ondermeer Chiptunes, modulaire synthesizers en Live-codering sounds ter gehore brengen en diverse workshops geïnspireerd door gaming en coding. Op zondag 25 november vindt een interdisciplinair symposium plaats met Peggy Schoenegge (curator van peer to space), Sabine Harrer (Phd lecturer en gamemaker),  Stëfan Schäfer (kunstenaar en specialist van digitale onsterfelijkheid) en Dr. Nolen Gertz (Assistant Professor of Applied Philosophy, Universiteit Twente). Aan het einde van zondagmiddag is de “Guido Award” ceremonie met een prijsuitreiking voor de winnaar van de Gamejam, die voor de tweede keer wordt georganiseerd in samenwerking met Conceptlicious en GameLab Oost.

Speelse opening met The Incredible Playable Show

The Overkill Festival wordt op vrijdag 23 november om 20:00 uur op een speelse manier geopend met “The Incredible Playable Show” van Alistair Aitcheson: een geweldige performance/show waarbij het publiek het podium betreedt en het opneemt tegen de Power Rangers of met opblaasbaar speelgoed een potje Pac-Man speelt. De show is ook op Zaterdag en Zondag mogelijk te zien!

Bekijk de website www.theoverkill.nl voor het volledige programma en bestel snel je ticket!

The Overkill Festival is mede mogelijk gemaakt met steun van: Gemeente Enschede, Stimuleringfonds Creatieve Industrie, Life, Planetart, Concordia, Tetem en Cultzine TOTF.

The Overkill Festival

Immortality: Do you want infinite lives?

23, 24 en 25 November 201

Openingstijden: vrijdag 18.00 t/m zondag 18:00 non-stop!

Tickets: € 10 online, € 12,5 aan de deur

Locatie: Sickhouse, Ariënsplein 1, 7511 JX Enschede (voormalig MST ziekenhuis)

https://www.theoverkill.nl

Vitamines & Supplementen r