Sidebar

27
di, sept

Vier festivals in Enschedese binnenstad

Enschede
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

053Enschede Culuur – Vier festivals tegelijkertijd in Enschede. Het is nogal wat, Culturele zondag, Muziek in de straten, Gitaarfestival en de Week van de Amateurkunst komen zondag a.s. allemaal samen in het centrum van Enschede.

Vanaf Hemelvaartsdag staat Enschede in het teken van evenementen en festivals. Die dag begint het Twents Gitaarfestival op het podium op de Oude Markt. Zaterdag wordt daar het tweede festival aan toegevoegd met de Week van de Amateurkunst die tot en met 9 juni duurt. 


Eén flyer
Zondag 2 juni komen er nog eens twee evenementen bij: de Culturele Zondag en Muziek in de Straten. Speciaal voor deze zondag hebben de vier organiserende instanties een gezamenlijke flyer gemaakt, zodat het voor het publiek voelt als  één groot festival in het centrum, met een bomvol programma. „Te veel?” Audry Hoemakers, zij organiseert de Culturele Zondag, schudt haar hoofd. „Niks hoor, je kunt een heel mooie route lopen in de stad en eruit pikken wat je leuk vindt.”


Gitaar

Zo is er een podium op de Oude Markt waar finalisten van de Fingerstyle Solo Guitar Competition optreden. In de Grote Kerk is een gitaarmarkt met klassieke en western gitaren, elektrische gitaren, gevestigde gitaarmerken, oude vintage gitaren en versterkers. Take your choice! Genoeg te beleven dus.


Nationaliteiten 

De tweede Culturele Zondag staat in het teken van de kunst en cultuur van stadsbewoners met verschillende nationaliteiten. Liefst 375 deelnemers met 28 verschillende nationaliteiten doen mee; van kunstenaars uit IJsland en Iran tot dansers uit Nepal en Argentinië en van vertellers uit Chili en Taiwan tot zangers uit Burundi en Indonesië. De muzikale scoutinggroep van de Syrisch Orthodoxe Sint Petrus en Paulus kerk trapt de middag af op het Ei van Ko. In de Danszaal voor de Zuidmolen wordt het publiek getrakteerd op gepassioneerde tango en kleurrijke dans uit Nepal en Colombia. Het Huiskamerpodium staat op het terras van Stoet. Hier staat gitaartalent Greta van de Musikschule der Stadt Nordhorn.


Autokabels

Op het Van Loenshof exposeren diverse kunstenaars, onder wie de Syrische Elian Rabahia die kunstwerken maakt van duizenden stukjes autokabels. Bij Concordia aan de Langestraat is er een gratis toegankelijk programma met optredens van Turkse muzikanten. 

De Iraanse Fereshteh Akradi geeft een rondleiding door de expositie van Sam Samiee. Samiee zelf geeft aan het einde van de middag een Artist Talk over zijn werk. In de bibliotheek is op de reisafdeling een huiskamer ingericht waar stadsbewoners vertellen over hun eerste ervaringen met Nederland en Enschede. Onder andere de Chileense Carolina Caceres neemt plaats en vertelt het indrukwekkende verhaal hoe ze als meisje naar Nederland kwam.


Programma

De activiteiten in het centrum zijn zondag 2 juni van 13.00 uur tot 18.00 uur. De programmafolder is op 2 juni verkrijgbaar op diverse plekken in de stad, of op de site van Culturele Zondag.

 

Gemeentepolis: zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen

053 Enschede Maatschappij - Heeft u een laag inkomen en wilt u goed verzekerd zijn voor uw zorgkosten? Dan kunt u gebruik maken van de collectieve zorgverzekering (de gemeentepolis) van gemeente Enschede.

Lees meer...

Op verschillende plekken in de stad werk aan de weg.

053 Enschede Politiek Maatschappij - Werken aan de weg brengt helaas ongemak met zich mee. Door de werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, proberen we (Gemeente Enschede)de overlast tot een minimum te beperken.

Lees meer...

Laat je niet onaangenaam verrassen….

053 Enschede Maatschappij/Politiek/Duurzaamheid – Officieel is het zo dat men vanaf maandag 16 maart overdag nog maar 100 kilometer per uur mogen rijden. Jammer genoeg geldt dat ook voor alle Enschedese automobilisten die echter extra op hun hoede moeten zijn omdat het best zo kan zijn dat de nieuwe snelheidsregel eerder ingaat op de A35.

Lees meer...

Subsidie voor vergroening en wateropvang

053 Enschede Duurzaamheid - Vanaf nu kunnen inwoners, ondernemers en organisaties een financiële bijdrage krijgen om  huis, gebouw, tuin of terrein aan te passen aan het weer van de toekomst.

Lees meer...

Enschede als één groot groen park

Groenambitieplan: beschermen, benutten en bouwen
053 Enschede Duurzaamheid - Enschede als één groot groen park. Dat is de droom die in het nieuwe Groenambitieplan staat. Vanuit het groene buitengebied loop je via groene parken en straten zo de groene binnenstad in. Je herkent er veel van vroeger.

Lees meer...

Met nieuw convenant behoudt Enschede haar voorbeeldfunctie in cultuureducatie

053 Enschede Educatie - Enschede heeft een nieuw convenant cultuureducatie voor basisscholen en speciaal onderwijs. Het nieuwe convenant loopt tot 31 december 2024 en is donderdag ondertekend door de culturele instellingen, het basisonderwijs en de gemeente Enschede, maar ook door de opleiders (ArtEZ Conservatorium en Saxion APO).

Lees meer...

De leukste woonwinkels in Enschede

053 Enschede uitgaan shoppen - Zo en nu en dan hebben we allemaal wel eens de drang om ons interieur eens flink om te gooien. Helemaal nu we de afgelopen maanden zoveel tijd binnen hebben doorgebracht, is een nieuwe uitstraling wel zo verfrissend. In dit artikel delen we daarom welke woonwinkel Enschede je niet mag missen om eens inspiratie op te doen!

Lees meer...

E18e-eeuwse monumentale boerderij Losser verandert in bouwval

053 Losser Cultuur - Erve ‘De Lange Wigger’, een rijksmonumentale boerderij uit 1708 is grotendeels ingestort. Gemeente Losser dwingt de eigenaar te redden wat er nog te redden valt.

Lees meer...

Wirwar Gaming Festival

053 Enschede Uitgaan evenement - Hét gaming event voor Twentse studenten en bedrijven. Op 15 oktober 2021 vindt de eerste editie van hét gaming event voor Twentse studenten en bedrijven plaats: WIRWAR.

Lees meer...

Gemeente Enschede en 1Twente presenteren GroenBlauwe fietsroute

Fiets door stad en buitengebied langs watergebieden en parken.

053 Enschede Sport - De 30 kilometer lange GroenBlauwe fietsroute leidt langs bekende en onbekende plekken in Enschede. De locaties laten de rol van water in Enschede zien en hoe Enschede zich alvast aanpast aan het weer van de toekomst.

Lees meer...

Oude nesten eikenprocessierups kunnen nog steeds overlast geven

053 Enschede Gezondheid - De overlastperiode van de eikenprocessierups (mei, juni, juli) is nog niet begonnen. Toch kunnen oude achtergebleven nesten nog voor overlast zorgen.

Lees meer...

Dameszwemmen in Enschede

053 Enschede Sport - Deze avond is speciaal voor dames en meisjes en er is uitsluitend vrouwelijk personeel aanwezig. Tijdens de zwemavonden worden er regelmatig extra activiteiten aangeboden zoals bewegen op muziek.

Lees meer...